Bejelentés


Buda barlangjai teljesítménytúra


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Lezajlott esemény.

 

 

Köszönjük az együtt működést a

 

 • Közép-Duna-völgyi Vízügyi Hatóságnak (engedély)
 • Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóságának (engedély)
 • Duna-Ipoly Nemzeti Park Sas-hegyi Látogatóközpontjának (belépők)
 • Pilisi Parkerdőnek (engedély) és a területileg illetékes Erdészeteknek (járhatatlan és nehezen járható utak járhatóvá tétele a májusi esőzést követően)
 • Vidékfejlesztési Minisztérium - Barlangvédelmi és Ökoturisztikai Osztálynak
 • Barlangüzemnek (belépők)
 • Ariadne Barlangkutató Egyesületnek (barlanglátogatás levezénylése)
 • SZIKKTI SE-nek (felszerelések)

 

És nem utolsó sorban köszönjük a rendezésben résztvevő minden tagunknak az önzetlen segítségét.

 

II. Buda barlangjai teljesítménytúra kiírás

 

Időpont: 2014.06.07.

Helyszín: Szemlőhegyi-barlang tanösvény park

1025 Budapest, Pusztaszeri út 35.

 


Célunk a Budai-hegység turista útvonalai mentén elhelyezkedő barlangok bemutatása - a teljesség igénye nélkül, hogy mindenki lássa, mi is van a lába alatt, ahol rendszeresen rója a kilométerek. Nem tudunk minden barlangba mindenkinek betekintési lehetőséget adni, de minden barlang egyben ellenőrzőpontként is funkcionál, ill. minden barlangnál elhelyezünk egy-egy rövid, képekkel illusztrált tájékoztató anyagot.

Az első ismertető a rajtból kifele lesz olvasható.

 

NEM FUTÓVERSENY! Megkérjük gyors lábú sporttársainkat, hogy a rajtidő végét részesítsék előnybe, mert az ellenőrzőpontok nem nyitnak korábban és a sietés miatti pontkihagyást nem tekintjük igazoltnak.


Kérjük, látogasd meg "Barlangok" oldalunkat, ahol információkat találsz az érintett barlangokról.

 

Kérjük látogasd meg a "Hasznos információk" oldalunkat, ahol a túrával és a szolgáltatással kapcsolatos infókat találsz.

 

 

40 km: 39,7 km - ~1520 m szint

 

Útvonal:

 

Szemlőhegyi-bg -> Józsefhegyi-bg/kilátó -> Ferenchegyi-bg -> Árpád-kilátó -> Határnyereg  -> Remete-bg -> K-/K+ elágazás -> Rózsika-forrás -> Táborhegyi-bg -> Mátyáshegyi-bg -> Pálvölgyi-bg kőfejtő (-> Pálvölgyi-bg kijárata → Kis-hideg lyuk-, és Meta-barlang → Bagyura-bg és, Harcsaszájú-bg  → Lépcsőház alatti-bg → Hideglyuk-bg) -> Szemlőhegyi-barlang


Rajt: 7:00 – 8:30

Szintidő: cél 18:00-kor bezár

Nevezési díj: 1 000.-

 

Vízvételezési lehetőség: Szemlőhegyi-bg, Görgényi úti parkoló (~5,7 km), Hűvösvölgy (~ 8,8 km), Zsíroshegyi út (~ 11,8 km – Szent-kút előtt),K+elágazás (~26,9 km), Pálvölgyi-bg (~29,4 km)

 

Útvonal szöveges leírása letölthető innen (nem része az itinernek):

 • http://5mp.eu/fajlok2/rakosmentiseturista/40_km_utvonala_www.5mp.eu_.doc

 

30 km: 34 km  - ~ 1277 m szint

Útvonal:

 

Szemlőhegyi-bg -> Józsefhegyi-bg/kilátó -> Ferenchegyi-bg -> Árpád-kilátó -> Határnyereg  -> Remete-bg -> K- -> Hét lyuk zsomboly-barlang -> K-/K+ elágazás -> Rózsika-forrás -> Táborhegyi-bg -> Mátyáshegyi-bg -> Pálvölgyi-bg kőfejtő (-> Pálvölgyi-bg kijárata → Kis-hideg lyuk-, és Meta-barlang → Bagyura-bg és, Harcsaszájú-bg  → Lépcsőház alatti-bg → Hideglyuk-bg) -> Szemlőhegyi-barlang

 

Rajt: 7:00 – 8:30

Szintidő: cél 18:00-kor bezár

Nevezési díj: 1 000.-

 

Vízvételezési lehetőség: Szemlőhegyi-bg, Görgényi úti parkoló (~5,7 km), Hűvösvölgy (~ 8,8 km), Zsíroshegyi út (~ 11,8 km – Szent-kút előtt),K+elágazás (~26,9 km), Pálvölgyi-bg (~29,4 km)

 

 

Útvonal szöveges leírása letölthető innen (nem része az itinernek):

 • http://5mp.eu/fajlok2/rakosmentiseturista/30_km_utvonala_www.5mp.eu_.doc

 

 

Megjegyzés az útvonalhoz:

 • minden táv első ~ 4 km-e (- eléréséig) és az utolsó ~ 2 km (Ω -től) betonúton halad a város területén. A Ω-re rátérve a Mátyáshegyi úton járda nincs a Mátyáshegyi-barlangig (sorompónál térjünk be a földútra). Kérünk mindenkit, hogy a városi szakaszokon fokozottan figyeljen az útszélén haladás, ill. az átkelések során!

 

Távhoz:

 • Két táv egymás után teljesíthető, de indulni kizárólag rajtidőn belül lehet. Az ellenőrzőpontok a meghirdetett időpontoknak megfelelően nyitnak és zárnak!
 • A táv és a szint a barlangokba való bemenetelt nem tartalmazza.
 • Solymári Ördöglyuk: látogatása szervezés alatt van!
 • A Remete-, és a Táborhegyi-barlangok szabadon látogathatóak, de elemlámpa szükséges, melyről mindenki maga gondoskodik.
 • A barlangokban az átlaghőmérséklet 10-14°C. Javasoljuk, hogy felsőt mindenki hozzon magával.
 • Kutyát a kőfejtőbe és a versenyközpontnak helyt adó parkba bevinni TILOS!
 • A barlanglátogatásra kutyát levinni TILOS!
 • A barlangok környezetében a sziklafalakra és a sziklákra felmászni TILOS!

 

Az ellenőrzőpontokon túravezetők segítik a részvevőket – a nyitott barlangoknál is! A túravezetők utasításait mindenki maximálisan köteles betartani. Aki nem teszi, azt a túravezető saját hatáskörében azonnali hatállyal kizárhatja a programból, ill. megtilthatja a barlangba való bemenetelt.

 

 

A túra útvonala, a barlangok és azok külső környezete különböző fokozatú természetvédelmi terület. A túra útvonala egy rövid szakaszt leszámítva kijelölt turista úton halad, ez a rövid szakasz a túra nevével ellátott szalaggal ki lesz szalagozva. Kérünk  mindenkit, hogy a kijelölt útról ne térjen le és a szalagokat se távolítsa el!

 

A versenyközpont helyszíne az érvényes szabályozás alapján Természetvédelmi terület. Ezért mindenkitől fokozott figyelmet kérünk – taposási károk ill.  a parkban található tárgyak, a játszótér, és a barlangász, hegymászó emlékhely megóvása -; továbbá megkérünk mindenkit, hogy ne szemeteljen – a tanösvényen több helyen van kihelyezett szemetes, ill. általunk is kerülnek még kihelyezésre!

 

A túra megrendezéséhez is több hatóság engedélyét kellett beszereznünk, ezért kérjük a fent leírtak betartását. A Parkerdő és a Nemzeti Park őrszolgálata az útvonalon és a barlangoknál ellenőrzést tarthat. Akit a szóbeli figyelmeztetésen felül megbüntetnek, a bírságot magának kell fizetnie, a szervezőkre át nem hárítható.

 

A túrán mindenki saját felelősségére indul, a szervezőktől semmilyen jogcímen kártérítés nem kérhető.

 

Saját nyitvatartási idejükben büfé üzemel: Szemlőhegyi-bg, Pálvölgyi-bg, Muflon itató

 

Mosdó használható a Szemlőhegyi-, és a Pálvölgyi-barlangokban nyitvatartási időben.

 

Kedvezményes barlanglátogatás:

 • A 30 és a 40 km-en indulók részére a DINPI jóvoltából 100 db 50%-os belépésre jogosító kuponnal rendelkezünk. Ezzel a kuponnal Szemlőhegyi-, és a Pálvölgyi-barlangokba az alábbi áron lehet belépőt váltani:
Szemlőhegyi-bg:  575.-/fő
Pálvölgyi-bg:         650.-/fő
Kombinált belépő:  925.-/fő
Egyéb kedvezmények nem vehetőek igénybe!

 • Amennyiben a 30 és 40 km-es táv résztvevőinek a száma meghaladja ezt a létszámot, úgy „zsákbamacska” módszerrel kerülnek kiosztásra a belépők.
 • A kuponok 2014.06.07 - 2014.07.31-ig érvényesek.
 • 1 db kuponnal 1 fő válthat belépőt (ld. Barlangok c. aloldal)

 

 

15 km:RÖVID távon belül az alábbi távokat választhatod:


14,6 km  - ~ 517 m szint


14,6 km - ~ 517 m szint + Szemlőhegyi-barlang alaptúra (kiépített rész)

(LÉTSZÁM KORLÁT 50 fő! Előregisztráció ajánlott.)14,6 km - ~ 517 m szint + Pálvölgyi-barlang alaptúra (kiépített rész)

(LÉTSZÁM KORLÁT 50 fő! Előregisztráció ajánlott.)

LÉTSZÁM BETELT!!!!

 

Csoportokat (iskolás ill. egyéb nagyobb létszámú) kérjük, hogy lehetőség szerint e-mailen jelezzék indulási szándékukat névsor (és lehetőség szerint életkor) megadásával a gördülékenyebb indítás miatt.

 

 

Buda Barlangjai 15 km:


Szemlőhegyi-bg -> Józsefhegyi-bg/kilátó -> Ferenchegyi-bg -> Árpád-kilátó -> Határnyereg -> Mátyáshegyi-bg -> Pálvölgyi-bg kőfejtő (->Pálvölgyi-bg kijárata → Kis-hideg lyuk-, és Meta-barlang → Bagyura-bg és, Harcsaszájú-bg  → Lépcsőház alatti-bg → Hideglyuk-bg) -> Szemlőhegyi-barlang


Rajt: 7:00 – 10:00

Szintidő: nincs, de 16:00-ig be kell érni

Nevezési díj: 900.-

 

 

Buda Barlangjai 15 km + Szemlőhegyi-barlang:

 

 • Létszámkorlát: 50 fő. ELŐJELENTKEZÉSi lehetőség (javasoljuk)


Szemlőhegyi-bg -> Józsefhegyi-bg/kilátó -> Ferenchegyi-bg -> Árpád-kilátó -> Határnyereg -> Mátyáshegyi-bg -> Pálvölgyi-bg kőfejtő (->Pálvölgyi-bg kijárata → Kis-hideg lyuk-, és Meta-barlang → Bagyura-bg és, Harcsaszájú-bg  → Lépcsőház alatti-bg → Hideglyuk-bg) -> Szemlőhegyi-barlang + barlanglátogatás


Rajt: 8:30 – 9:30

Szintidő: nincs, de 18:00-ig be kell érni

Nevezési díj: 1.675.-

 

Előjelentkezés az alábbi linken:

https://docs.google.com/forms/d/1dzpHSFGmo6ko1Ohxlk_09ck4xXK9YyeFpNDSa9736iY/viewform


 • az előjelentkezéseket a túra előtti héten visszaigazoljuk
 • aki 9:30-ig nem jelentkezik, töröljük a listáról, így a szabad helyek függvényében 9:30-10:00 között lehet indulni.
 • amennyiben az előjelentkezési időszakban nem telik be a létszám, akkor a helyszínen a nevezési idővallumban lehet indulni a szabad helyek függvényében;
 • induláskor először a program teljesítménytúra része teljesítendő, ellenkező esetben az ellenőrzőpontok már nem lesznek nyitva; a túra teljesítését pedig nem ismerjük el. Az ellenőrzőpontok az itinerben megadottak szerint nyitnak és zárnak!
 • barlangi túra időtartama: kb 40 perc
 • túrák indulnak: 10:00 // 11:00 // 12:00// 13:00 // 14:00 // 15:00 // 16:00
 • => az indulási időpontok megegyeznek az idegenforgalmi időpontokkal, tehát nem kizárólag nekünk vannak fenntartva; hanem mi csapódunk a turisztikai látogatókhoz!  A túravezetők a csoportok létszámát korlátozhatják (pl. ha a 12h-s csoportba lenne 70 fő, biztos, h nem fognak ennyi emberrel lemenni, hanem meg kell várni a következő csoport indulását)Kérjük, senki se lépjen fel követelőzően! (a túravezetők kizárhatják a programból, és pénzt sem adunk vissza!) Inkább töltse el az időt a versenyközpontnak helyt adó parkban (tanösvény, hegymászó-, barlangász emlékkert, játszótér)
 • a barlang utcai ruhában látogatható + egy meleg felső javasolt(12° van a barlangban)
 • a nevezési díj tartalmazza a barlanglátogatás díját is; továbbá színes, fotókkal bővített ismertető füzetet adunk a barlangról, 10 éves kor alatt pedig egy barlangos kreatív füzetet.
 • a belépőszelvény kizárólag a túra napján érvényes. Aki útközben meggondolja magát és nem megy le, annak pénzt visszatéríteni nem áll módunkban!
 • a barlang akadálymentes, de kérjük, hogy fogyatékkal élők erre a programra ne jelentkezzenek, mert ők díjmentesen látogathatják a barlangot.
 • további információk a Szemlőhegyi-barlang honlapján és a rendezői honlapon.

 

 

 

Buda Barlangjai 15 km + Pálvölgyi-barlang alaptúra:


 • Létszámkorlát: 50 fő. ELŐJELENTKEZÉSi lehetőség (javasoljuk) = > LÉTSZÁM BETELT!

 

Szemlőhegyi-bg -> Józsefhegyi-bg/kilátó -> Ferenchegyi-bg -> Árpád-kilátó -> Határnyereg -> Mátyáshegyi-bg -> Pálvölgyi-bg kőfejtő (->Pálvölgyi-bg kijárata → Kis-hideg lyuk-, és Meta-barlang → Bagyura-bg és, Harcsaszájú-bg  → Lépcsőház alatti-bg → Hideglyuk-bg) -> Szemlőhegyi-barlang + barlanglátogatás


Rajt: 8:30 – 9:30

Szintidő: nincs, de 18:00-ig be kell érni

Nevezési díj: 1.750.-

Előjelentkezés az alábbi linken:

https://docs.google.com/forms/d/1dzpHSFGmo6ko1Ohxlk_09ck4xXK9YyeFpNDSa9736iY/viewform

 • az előjelentkezéseket a túra előtti héten visszaigazoljuk
 • aki 9:30-ig nem jelentkezik, töröljük a listáról, így a szabad helyek függvényében 9:30-10:00 között lehet indulni.
 • amennyiben az előjelentkezési időszakban nem telik be a létszám, akkor a helyszínen a nevezési idővallumban lehet indulni a szabad helyek függvényében;
 • induláskor először a program teljesítménytúra része teljesítendő, ellenkező esetben az ellenőrzőpontok már nem lesznek nyitva; a túra teljesítését pedig nem ismerjük el. Az ellenőrzőpontok az itinerben megadottak szerint nyitnak és zárnak!
 • barlangi túra időtartama: kb 50-60 perc
 • túrák indulnak: 10:15 // 11:15 // 12:15// 13:15 // 14:15 // 15:15// 16:15
 • => az indulási időpontok megegyeznek az idegenforgalmi időpontokkal, tehát nem kizárólag nekünk vannak fenntartva; hanem mi csapódunk a turisztikai látogatókhoz!  A túravezetők a csoportok létszámát korlátozhatják (pl. ha a 12h-s csoportba lenne 70 fő, biztos, h nem fognak ennyi emberrel lemenni, hanem meg kell várni a következő csoport indulását)Kérjük, senki se lépjen fel követelőzően! (a túravezetők kizárhatják a programból és pénzt sem adunk vissza!) Inkább töltse el az időt a versenyközpontnak helyt adó parkban (tanösvény, hegymászó-, barlangász emlékkert, játszótér), vagy a Pálvölgyi-kőfejtőben, vagy a Mátyáshegyi-kőfejtőben
 • a barlang utcai ruhában látogatható + egy meleg felső javasolt(12° van a barlangban)
 • a nevezési díj tartalmazza a barlanglátogatás díját is; továbbá színes, fotókkal bővített ismertető füzetet adunk a barlangról, 10 éves kor alatt pedig egy barlangos kreatív füzetet.
 • a belépőszelvény kizárólag a túra napján érvényes. Aki útközben meggondolja magát és nem megy le, annak pénzt visszatéríteni nem áll módunkban!
 • a barlangot 5 év alatti gyerekek nem látogathatják a beépített létrák és kötelek miatt!
 • a barlang nem akadálymentes!, több helyen létrák és kötelek segítik a tovább haladást. Ezért mozgásukban korlátozottak, ill. látássérültek kérjük ne jelentkezzenek a távra.
 • más jellegű fogyatékkal élők (siketek, nagyot hallók, ..) se jelentkezzenek erre a programra, mert ők díjmentesen látogathatják a barlangot (kísérők érdeklődjenek a belépődíj miatt)
 • további információk a Pálvölgyi-barlang honlapján és a rendezői honlapon.

 

Vízvételezési lehetőség: Szemlőhegyi-bg, Görgényi úti parkoló (~5,7 km), Fenyőgyöngye (~9,5 km);  K+ elágazás (~10,0 km), Pálvölgyi-bg (~12,5 km)

 

 

Útvonal szöveges leírása letölthető innen (nem része az itinernek):

 • http://5mp.eu/fajlok2/rakosmentiseturista/15_km_utvonala_www.5mp.eu_.doc

 

 

Megjegyzés az útvonalhoz:

 • minden táv első ~ 4 km-e (- eléréséig) és az utolsó ~ 2 km (Ω -től) betonúton halad a város területén. A Ω-re rátérve a Mátyáshegyi úton járda nincs a Mátyáshegyi-barlangig (sorompónál térjünk be a földútra). Kérünk mindenkit, hogy a városi szakaszokon fokozottan figyeljen az útszélén haladás, ill. az átkelések során!

 

Egyéb tudnivalók:

 • Két táv egymás után teljesíthető, de indulni rajtidőn belül lehet.Az ellenőrzőpontok a meghirdetett időpontoknak megfelelően nyitnak és zárnak!
 • A táv és a szint a barlangokba való bemenetelt nem tartalmazza.
 • A barlangokban az átlaghőmérséklet 10-14°C. Javasoljuk, hogy felsőt mindenki hozzon magával.
 • A szervezett programokon várakozási idő lehetséges.
 • Kutyát a kőfejtőbe és a versenyközpontnak helyt adó parkba bevinni TILOS!
 • A barlanglátogatásra kutyát levinni TILOS!
 • A barlangok környezetében a sziklafalakra és a sziklákra felmászni TILOS!

 

Az ellenőrzőpontokon túravezetők segítik a részvevőket – a nyitott barlangoknál is! A túravezetők utasításait mindenki maximálisan köteles betartani. Aki nem teszi, azt a túravezető saját hatáskörében azonnali hatállyal kizárhatja a programból, ill. megtilthatja a barlangba való bemenetelt.

 

 

A túra útvonala, a barlangok és azok külső környezete különböző fokozatú természetvédelmi terület. A túra útvonala egy rövid szakaszt (Pálvölgyi-kőfejtő kör) leszámítva kijelölt turista úton halad. Ez rövid szakasz ki la Mátyás-hegyi-bg ep-től ki lesz jelölve - haladási irány. Kérünk  mindenkit, hogy a kijelölést ne távolítsa el!

 

A versenyközpont helyszíne az érvényes szabályozás alapján Természetvédelmi terület. Ezért mindenkitől fokozott figyelmet kérünk – taposási károk ill.  a parkban található tárgyak, a játszótér, és a barlangász emlékhely megóvása -; továbbá megkérünk mindenkit, hogy ne szemeteljen – a tanösvényen több helyen van kihelyezett szemetes, ill. általunk is kerülnek még kihelyezésre!

 

A túra megrendezéséhez is több hatóság engedélyét kellett beszereznünk, ezért kérjük a fent leírtak betartását. A Parkerdő és a Nemzeti Park őrszolgálata az útvonalon és a barlangoknál ellenőrzést tarthat. Akit a szóbeli figyelmeztetésen felül megbüntetnek, a bírságot magának kell fizetnie, a szervezőkre át nem hárítható.

 

A túrán mindenki saját felelősségére indul, a szervezőktől semmilyen jogcímen kártérítés nem kérhető.

 

Saját nyitvatartási idejükben büfé üzemel: Szemlőhegyi-bg, Pálvölgyi-bg.

 

Mosdó használható a Szemlőhegyi-, és a Pálvölgyi-barlangokban.

 

A túra minden távja elszámolható a Budapest Kupában!

Poharat vagy kulacsot mindenki hozzon magával, mert eldobható poharakat nem osztunk - sem a célban, sem útközben!

Térkép: Budapest és Budai-hegység

A táv és szint adatok "runkeeper" alkalmazással lettek lemérve.

 

Parkolás a Szemlőhegyi-bg közelében:

A barlang mindkét oldalán csak néhány parkoló van. A környező utcákban az út szélén díjmentesen lehet parkolni. VAGY:

a rajthelytől 800 m-rel feljebb található Pálvölgyi-Mátyáshegyi-bg-nál nagy parkoló áll rendelkezésre, szintén díjmentes.

 

Szemlőhegyi-bg megközelítése BKV-val:

 • Nyugati tér felől: 91 & 291-es buszokkal a "Pusztaszeri út"-ig; onnan lefele kb 700 m gyalog. - megáll a Margit-híd budai hídfőjénél
 • Széll K. tér felől: 91-es busszal a "Pusztaszeri út"-ig, onnan lefele kb 700 m. gyalog. - megáll a Margit-híd budai hídfőjénél
 • Zugliget felől: 291-es busszal a "Pusztaszeri út"-ig onnan lefele kb 700 m. gyalog.
 • Árpád-hídtól/Hűvösvölgy felől: 29-es busszal a "Szemlőhegyi-barlang"-ig
 • Kolozsi térről: 111-es busszal "Szemlőhegyi-barlang" megállóig

Várunk mindenkit szeretettel.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!